Pho
Pho

Pho is een Vietnamese noedelsoep, het nationale gerecht van Vietnam, street food, comfort food en een manier van leven. Het is ook een van de meest geliefde Vietnamese gerechten op het westelijk halfrond vanwege de complexe, unieke smaken en elegante eenvoud. Hoewel het is geclassificeerd als een soep, wordt pho als hoofdgerecht geserveerd en de twee kommen ervan smaken nooit hetzelfde.

 

 

Bahn Mi
Bahn Mi

 

Bánh mì (uitgesproken als 'bun mee') is een populaire Vietnamese variëteit aan sandwiches met hetzelfde kerningrediënt - een stokbrood. Het stokbrood werd tijdens de koloniale periode naar Vietnam overgebracht en is tegenwoordig een van de weinige gelukkige erfenissen uit die tijd.

Het knapperige brood, de specerijen en het vlees zijn allemaal een erfenis van het Franse en Chinese kolonialisme, terwijl koriander, chili en augurken de Vietnamese smaak voor verse groenten en heldere smaken weerspiegelen. In het begin bestonden de meeste banh mi-sandwiches uit brood, vlees en kruiden, zonder toegevoegde groenten.

 

 

Banh Xeo
Banh Xeo

Vrij vertaald als zinderende pannenkoeken, is bánh xèo een beroemd Vietnamees gerecht dat knapperige crêpes combineert met een verscheidenheid aan hartige ingrediënten. Het kenmerkende Vietnamese element in deze voedzame pannenkoeken is rijstmeel, dat wordt gecombineerd met water, kurkuma en kokosmelk of kokosroom om het dikke gele beslag te creëren.

Extra ingrediënten, meestal lente-uitjes, taugé, garnalen en in blokjes gesneden varkensvlees of rundvlees, worden gebakken voordat het mengsel aan de pan wordt toegevoegd. De pannenkoek wordt op lage temperatuur gebakken en voorzichtig dubbelgevouwen, zodat de ingrediënten veilig in de pannenkoek blijven.

 


Bun Mam
Bun Mam

Bun Mam is een specifiek gerecht uit het zuidwesten van Vietnam en populair in Saigon. Het bestaat uit noedels, "mam", vlees, zeevruchten en groenten. De bouillon is gemaakt van "mam" die wordt gekookt en vervolgens wordt gefilterd met schoon water, voeg een beetje suiker, citroen toe om de smaak te verhogen, voeg dan vis, garnalen, inktvis en geroosterd varkensvlees toe. De groenten die bij Bun Mam gegeten worden is de specialiteit in Zuidwest Vietnam.

 

chả giò
chả giò

 Genaamd chả giò in het zuiden, en nem rán in Noord-Vietnam, beide namen worden gebruikt om te verwijzen naar hetzelfde gerecht - gefrituurde loempia's. Het belangrijkste kenmerk van deze smakelijke broodjes is de vulling van varkensvlees en garnalen, verpakt in delicaat rijstpapier.

Frequente toevoegingen aan de vulling zijn groenten zoals wortelen, kool of champignons, glasnoedels en taugé. De broodjes worden kort gebakken en resulteren in een lekkernij met een smakelijke gouden kleur, een dunne, krokante en lichte buitenlaag en een verrukkelijke vulling.

 

Beef Pho, Pho bo
Beef Pho, Pho bo

 

Deze op rundvlees gebaseerde versie van pho wordt bereid met verschillende delen en delen van rundvlees - de bouillon is gemaakt van runderbotten, schenkel, ossenstaart en nek, terwijl de toppings dun gesneden vetborst (gầu), flank, eye-round bevatten biefstuk, pens, gekookt en rauw rundvlees (tái nạm), pees (gân) of rundvleesballetjes (phở bò viên), maar de laatste versie is niet zo populair in Vietnam.

Beef Pho wordt meestal op smaak gebracht met gedroogde kruiden zoals kaneel, steranijs, kruidnagel, kardemom en koriander. Het gerecht wordt gloeiend heet geserveerd in een kom samen met rijstnoedels, en het wordt meestal gegarneerd met koriander, gesneden uien en gehakte groene uien.